Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Monday, 26 March 2012

Pengalaman Misteri Maizura


“Cik Maizura, Pakcik dah nak turun ke tingkat bawah ni. Kalau Cik Maizura nak balik, tolong tutupkan suis lampu dan aircond ye,” pesan Pakcik Kassim. Pakcik Kassim adalah pengawal keselamatan tempat Maizura bekerja.


“Baiklah, Pakcik. Terima kasih ya. Nanti apa-apa saye call Pakcik,” jawab Maizura sambil tersenyum. Maizura memandang Pakcik Kassim sekejap sebelum meneruskan kerja-kerjanya yang bertimbun dari siang tadi.

Sudah pukul 9 malam. Maizura masih menaip dokumen tender syarikatnya. Tiba-tiba dia terasa badannya seram sejuk. Terasa seperti ada mata yang merenungnya. Maizura mengangkat kepala dan matanya meliar ke sekeliling. Tiada sesiapa. Hanya dia seorang sahaja yang tinggal. Tiba-tiba telinganya menangkap bunyi tangisan dari tandas berdekatan. Semakin lama tangisan itu semakin kuat dan menghampiri Maizura. Bulu roma Maizura meremang. Dia sudah tidak senang duduk. Maizura kelam-kabut mengemas barang-barangnya dan ketika dia mahu berdiri, badannya seperti ditolak seseorang. Maizura jatuh tersembam.

“Aduh...” Maizura menjerit kecil. Pergelangan kakinya perit. Sudah terseliuh barangkali. Maizura terdengar derapan kaki disulami dengan tangisan awal tadi. Maizura cuba membaca ayat Kursi namun bacaannya tunggang-langgang kerna dia terlampau takut.

Derapan kaki makin hampir. Maizura menutup matanya rapat-rapat. Matanya sudah basah dengan air mata.

“Ya Allah..macam ni ke nasib aku...” rintih Maizura dalam hati.

Ketuk..ketak..

Uwaa...uwaa...

Ketuk..ketak..

Uwaa...uwaa...

“Isk..Isk..Isk..” Maizura cuba menahan tangis.

“Cik Maizura, kenapa baring di sini? Aduh...kenapa menangis?” satu suara memecah kesunyian. Maizura mengangkat kepala. Kelihatan Makcik Susanti, cleaner bangunan sedang mendukung seorang bayi berdiri di hadapannya.

“Maaf nak. Bayinya tiada orang bisa jaga di rumah. Ibunya kerja. Makcik terpaksa bawak ke sini. Cik Maizura usah bilang sama bos nya ya. Kasihan sama makcik Susanti.” Makcik Susanti tersenyum.

Maizura melepaskan satu keluhan. Makcik Susanti rupanya! Tapi macam mana dia terjatuh tadi? Siapa yang tolak? Ia masih menjadi misteri.

7 comments

Isk, malam-malam pun makcik susanti masih belum balik? Ya kah itu makcik susanti...ngeri!

Bnda yg aku x nk jmpa, mcm2 ni la.... x cukup kuat.

makcik tuh betul2 makcik cleaner pejabat tuh ke?
aiyokkkkkk

aiyokkkk..

@Siti Mashitah Saidin mohon temankan mashe malam ini.

Mak takut cite seremmm gini

21:37

saya yakin itu bukan macik Susanti.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...