Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Saturday, 29 September 2012

Reviu Merpati Putih Bulan Mengambang

Review dimulakan dengan Bismillah. Aku risau. Aku taip. Aku padam. Penerbit sedang memerhati. Aku bimbang salah taip, lain jadinya. Tanggapan kita berbeza. Terlalu jurang. Aku enggan ulas panjang. Tapi dipaksa juga. Inilah hasil reviu.
Cari kat penerbitan Darmasiska kalau nak beli
Secara dasarnya; cover cun. Aku jatuh cinta berkali-kali. Selak muka satu. “Ah kertas dia lain macam. Kuning tapi berkualiti. Taklah macam buku novel English yang buruk-buruk tapi mahal nak mampus,” Aku bicara sendiri.

Baca satu ayat demi ayat. Aku nampak sesuatu. Kesalahan teknikal. Mata aku peka begini.
…Saying…
…Cuma…
…Berjaya…
…berfoya foya…
…ragah… (gagah sepatutnya bukan?)
Jarak dekat. Noktah. Koma. Semua aku perhati. Penat tengok teknikalnya. Aku kembali melihat isinya. Maaf aku manusia biasa, nampak saja kesilapan yang ada.
Baca semula. Tamat sudah satu naskah merah hitam putih ini. Senyum* terus kepada penulis dan penulisannya boleh?

LINA JALIL
Aku paling suka “Waktu kita mula kenal” Muka surat 9 hingga 10. Aku senyum saja. Simple tapi kena dengan jiwa aku pastinya.

APAI
Si adik yang perlu belanja aku kepci seketul dua. Aku suka juga. Walaupun penulisannya dengan orang yang aku kenal tak sama. Tapi aku suka. Lain. Tapi masih bisa dihadam dan dicerna otak. Aku suka yang ini “Aku adalah hero” muka surat 56 hingga 58. Aku rasa ia bangang. Hero yang bangang. Bisa buat aku ketawa sendiri.

HAMDA ARAZI
Yang ini pun agak selamba penulisannya. Dalam berimaginasi. Aneh. Aku tak tahu gaya apa yang dia mahu terapkan tapi aku jatuh suka. “Poin” muka surat 118 hingga 123. Memang bernas poin yang diberikan. Aku dapat sesuatu dari situ. Tahniah!

SHAIKA NADWAH
“Ralat” mukas surat 127 hingga 129. Aku suka part ‘Aku lebih suka menyendiri dari biar hati dirobek rakus berkali. Aku lebih suka,” Aku sangat suka. Kena dengan aku sekarang.

AIDEED MOSLEY
Aku cari. Aku belek. Aku cuba fahamkan semula. Aku blur. Akhirnya aku mampu tersenyum saat aku jumpa satu cerita. “Mengharapkan nasib itu adalah malas” muka surat 174 hingga 176. Ayat yang paling memikat ialah ‘Merealisasikan semua mimpi pelik yang hebat itu adalah satu kebahagiaan.’

Kesimpulan, aku baca dari depan ke belakang. Dari kulit ke kulit. Patah balik, Ulang baca. Aku faham. Aku bagi 3.5 bintang dari 5 bintang. Terus terang aku katakana ia susah dihadam oleh minda aku. ia jauh lari dari tanggapan aku. Ia tak sama macam Zine Pilihan yang aku baca. Ia lain. Bukan genre aku. bukan makanan aku. Dan itulah kata akhir untuk buku ini. 

3 comments

rajin yer....

Terima kasih buat review u'olls.

Amboi...bunyi macam x bez je?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...