Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Sunday, 19 August 2012

Manisnya Kurma Itu


Penulis : Paris Lipton

Suatu hari Jijah ke warung Pak Munawer....

Dup dap dup dap. Jantung Jijah berdegup laju. Berdegup umpama Nadirah berdeejavu bersama Amar. Milik siapakah jantung ini dituju degupannya? Haa itu yang kita tak tahu. Nadirah pantas menjeling ke arah jejaka yang baru dua saat berdiri tepat dihadapannya. Jijah terpana sambil membulatkan matanya.

Wajah jejaka itu saling tidak tumpah seperti wajah tunanganya dahulu. Lelaki berwajah Pan Asia. Itu yang diyakini Jijah sambil tangan kanannya memegang jantungnya terletak. Degupan jantungnya seakan mengiyakan perasaan Jijah itu. Ah Jijah seakan mengimbas memori lama bersama Kashah, bekas tunangannya.

Kashah...

Tidak semena nama itu yang terukir dibibirnya.

Jejaka itu memandang tepat ke arah Jijah. Sekali dia kaget. Kashah? Inikah Kashah yang aku cintai dulu? Plup. Beg dompet kecil yang dipegang Jijah jatuh ke lantas. Jejaka tersebut lantas membantu Jijah mengutipnya.

"Lain kali tak payah nak bulatkan mata tu sangat. Sampai barang berharga pon boleh terlepas. Tahulah saya hensem" berseloroh jejaka tersebut.

Jijah malu akan tindakannya itu. Lantas dia berlalu pergi sambil mengucapkan terima kasih atas pertolongannya tadi.

"Eh awak pon buka disini?"

Jijah kaget. Alamak mamat nih lagi. Tak kan la... Jijah seolah tidak percaya jejaka yang ditemuinya beberapa minit tadi kini berada disisinya.

"Saya Zarif. Awak?"

"Azizah." balas Jijah ringkas.

"Amboi banyaknya makanan dia. Jangan lupa ambil kurma pula ya? Awak duduk meja mana? Nak join boleh?" Jijah memandang tepat ke arah mamat tersebut.

"Saya dengan kawan perempuan saya. Kalau tak malu joinlah."

"Saya pemalu tapi hensem." selamba Kashah berlalu sambil tersenyum riang. Jijah seakan tidak puas hati dengan jawapan gelabah Kashah itu.

..............................

"Jijah kau buatlah keputusan. Mak dengan bapak kamu tu terima je. Kau tu dah semakin berusia. Karang takde orang nak kat kau baru tahu"

Setelah berfikir masak-masak dan yakin dengan segala petunjuk dari Tuhan, Jijah terima sahaje lamaran dari jejaka yang entah mana-mana entah asalnya. Tapi Jijah yakin dengan pengaturan kisah hidupnya.

8 Syawal.

Aku terima nikahnya Azizah binti Mahzan dengan mas kahwinnya RM 2juta tunai....

Jijah mengangkat manis wajahnya ke arah suaminya itu. Zarif?????
(jeng jeng jeng)

................................

Benarlah bagai dikata. Kalau ada jodoh tak kemana pon. Kashah Azarif jodohnya Azizah. Walaupun mereka pernah putus bertunang pada beberapa tahun dahulu atas sebab-seba peribadi, namun cinta mereka bersatu juga akhirnya. How sweeeettt.
Manisnya kurma itewwww. Awww

1 comment

sabo je la

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...