Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Monday, 18 June 2012

Sebalang Kaca Mata

Perlahan Manisah membuka matanya. Perit dan pedih namun Manisah usahakan juga untuk membuka sedikit demi sedikit. Pandangannya berputar tiga ratus enam puluh darjah. Tertanya-tanya di mana dirinya.

Bilik itu kelam. Cahaya lampu meja samar-samar menerangi bilik kecil itu. Di sebelah kiri kelihatan sebuah piano usang manakala di sebelah kanan hanya ada sebuah meja kecil. Dari kejauhan Manisah dapat lihat sebalang kaca terletak di atas piano. Bersinar-sinar. Menggamit hati Manisah untuk mendekatinya. Manisah cuba berdiri, terdengkut-dengkut berjalan ke sana. Tiba-tiba Manisah terjelepok jatuh. Diurut betis. Sakit. Dikerling apa yang menyebabkan dia jatuh. Matanya membuntang. Terlanggar sekujur tubuh tanpa nyawa. 

Aaaahhhhhhhhhh!!!!!!

Manisah menjerit lantang. Dalam kesakitan Manisah berlari ke pintu. Cuba membuka tetapi tidak berjaya. Dikunci dari luar. 

Bukak pintu ni! Bukak! Bukak! Kenapa aku kat sini! Bukak!

Ketukan Manisah semakin deras. Tubuhnya menggeletar. Manisah ketakutan. Tiba-tiba pintu ditolak. Suatu kelibat masuk ke dalam bilik. Bertubuh sasa sedang tersenyum konon manis.

Manisah sayang, kenapa menjerit ni? Terkejut ya? Oh. Jangan risau, itu bangkai tidak bernyawa. 

Manisah berundur. Selangkah demi selangkah. Sehingga sejajar dengan piano lama. Matanya mengerling ke arah balang kaca itu. Anak matanya membesar. Kelihatan berpuluh-puluh biji mata dalam balang itu. Semuanya seperti merenung tajam ke arah Manisah.

Aaaaahhhh!! Apa tu! Lepaskan aku! Kenapa aku kat sini! Bangsat! Lepaskan aku!

Tersenyum lelaki itu. Tangannya memegang erat sebatang sudu.

Manisah, aku cintakan matamu. Aku perlukannya. Kau sudi berkongsi matamu denganku bukan?

Tidak!!! Kau gila!!! Lepaskan aku!!

Manisah berundur sehingga dia terasa tulang belakangnya terkena dinding bilik. Lelaki itu sudah dekat dan sudu itu sudah menghampiri mata Manisah. Lelaki itu mencekik leher Manisah dan bersedia untuk menyudu mata Manisah. Korek. Sudu penuh bendalir jernih campur darah pekat.

Ah! Cukup sebalang kaca mata aku. *senyum*

3 comments

ngeri

nk muntah

sekian

pengumpul yg obses ni...

Ibu^Insyirah
17:59

Terbayang mata yang dah dikorek.
Erkk..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...