Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Saturday, 30 June 2012

Reviu: Awek Chuck Taylor

Buku: Awek Chuck Taylor
Penerbit: Lejen PressSerius aku tidak perasan cover depan buku ni merupakan kasut Chuck Taylor. Ignorant sungguh.

Menceritakan tentang pengalaman Hafiz dengan perempuan-perempuan yang berada dalam kehidupannya. Sheila, Fadilah, Bella, Azrina, Mira dan Nana. Dari apa yang aku tahu buku ni berdasarkan cerita benar. Pada 10 Jun 2012 lalu, Ezreen Emira (Mira) telah kembali ke rahmatullah. Kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk dia dan Nana ya. Moga ditempatkan di kalangan hambaNya yang beriman.


Dari apa yang aku baca buku ni banyak menyentuh tentang aspek kehidupan anak muda; pergaulan, cara hidup, kekeluargaan, akademik, cinta dan macam-macam lagi.

Kehidupan anak-anak muda banyak juga dipertontonkan dalam buku ni. Selain teruja dengan bola sepak, masing-masing jiwa-jiwa jugak. Watak Hafiz dan Aiman masing-masing minat bola sepak dan dalam masa yang sama Aiman sibuk hendak menekel awek-awek yang diminatinya. 

Rasanya fokus besar dalam buku ini adalah tentang Hafiz dan teman wanitanya, Mira. Pemikiran Mira yang lain dari yang lain bikin aku ingin terus membaca. Kadang-kadang pelik juga dengan pemikirannya. Yeap, sometimes women are unpredictable. Mira sedikit sebanyak boleh menjadi antagonis. Haha! Bukan nak kata dia jahat, cuma tindakannya sometimes bikin Hafiz haru-biru.

Elemen kekeluargaan juga ditunjukkan dalam buku ni. Mira sangat-sangat menyayangi Nana, adik bongsunya. Keadaan Nana yang sering kurang sihat membuatkan Mira menjadi protective. Sentiasa berjaga-jaga dengan apa yang berlaku pada Nana. Part ni aku sangat suka. ^^

Konflik cinta antara Hafiz, Mira dan Nana seperti mengundang virus dalam perhubungan mereka bertiga. Hafiza sayangkan Mira dan dalam masa yang sama mengasihi Nana. Aku tahu Hafiz sayang Nana. Sayang sangat. Kalau korang tak tahu apa yang aku bebelkan ni, korang kena beli buku tu dan baca sendiri okei.

Aku rasa dah panjang ni. Maaflah kalau ada terkurang apa-apa dalam reviu ni. Aku budak biasa.

oleh: the ohsem dill

4 comments

Kesudahan cerita gini patutnya tak kompleks sangat. Kahwin dua. Settle. Heheh.

kisah benar ka? baru abis baca 2 3hri lepas...

semoga nana & mira ditempatkan di kalangan org2 beriman...amin...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...