Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Wednesday, 28 November 2012

Di hari perkahwinanmu...


Lariannya makin menjauh. Sakit kaki tidak dipedulikan. Yang dia tahu kini dia perlu ke Majlis Kahwin temannya itu. Kain baju kurung diangkat sedikit bagi memudahkan larian. Wedgesnya sudah tidak begitu selesa di kaki tidak juga dipedulikan. Yang dia tahu, dia perlu sampai.
“Teksi!!!” Tangan melambai deras. Kereta bernama teksi terhenti jauh sedikit. Pantas saja dia masuk ke dalam.
“Pakcik, Bandar Tun Hussein please…” Ujarnya Farisya termengah-mengah.
“Awak kenapa?” Cermin pandang belakang jelas menunjukkan wajah Farisya. Namun, tiada sebarang jawapan dari mulut si gadis. Pakcik teksi hanya memandu sepi.
“Terima kasih. Jasamu dikenang,” Pintu di tutup. Sebaik saja teksi berlalu dia membetulkan semula kainnya yang sudah renyuk. Malang sungguh nasibnya. Tadi masa berjalan di kawasan perumahan dia nampak anjing dari kejauhan. Traumanya terhadap anjing belum pernah lupus. Pantas saja kakinya lari.
“Farisyaaa…” Dia berpaling. Aliff tersenyum memandangnya. Di sebelah Aliff ada pula Hernani. Ah dia benci gadis itu. Gadis yang merampas cinta Aliff. Dengan sekali lafaz, Aliff dan isterinya mencipta jurang maha besar dengan Farisya.
“Hai suami orang…” Farisya sedaya upaya menelan kelatnya air liur. Dia bersalaman dengan Hernani secara terpaksa. Mana mungkin dia mahu berbaik dengan perempuan perampas.
“Farisya, selamat awak datang. Saya tertunggu-tunggu dari tadi tau,” Aduan Aliff makin menambah bara di hati isteri. Farisya senyum cuma. Layanan Aliff masih sama. Masih seperti bujang dahulu. Layanan itulah membuatkan cinta mekar di hati tanpa dia sedar. Layanan itulah membuatkan dia hanyut dengan angan sendiri. Akhirnya, cinta yang dia damba ternyata sia-sia. Aliff bukan untuknya.
“Farisya… awak menung apa lagi? Jom saya teman awak makan…” Lagi sekali hati dirobek pilu. Ketika ini Hernani tidak lagi kelihatan.
“Aliff… saya boleh makan sendiri. Boleh tak awak jangan layan saya baik macam ni. Saya penat… Isteri awak pun mesti tak suka… Minta diri…” Aliff ditinggalkan terpinga-pinga. Saat itu jugalah air matanya tumpah. Niat dihatinya takkan bertemu lagi jejaka itu buat selamanya.

3 comments

ceta nih macam ada sambung2 jek kan...ke perasaan ini jek pk gitu..

Tak ada istilah BFF antara lelaki dan perempuan tanpa perasaan cinta. BTW, cerita ni smpi ke dlm hati sy. Walaupun pendek, tapi sedihnya mencucuk-cucuk.

=D

kak cinta zulaikha xde sambungan

kak fara thanks

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...