Anda mempunyai karya nukilan sendiri? Berminat untuk dipaparkan dan menjadi penulis jemputan di Warna Kaseh? Hantarkan karya anda di warnakaseh@gmail.com. Kami akan menerima semua genre penulisan dan juga bahasa.
ZINE SULUNG WARNA KASEH SUDAH BERADA DI PASARAN. HANYA DENGAN RM8, ANDA BOLEH MEMBACA 32 CERPEN TERBAIK PENULIS WARNA KASEH DI ZINE PILIHAN! JADI APA TUNGGU LAGI? TIADA CETAKAN KE-DUA UNTUK ZINE INI. BELILAH SEMENTARA MASIH ADA STOK.

UNTUK MEMBELI ZINE PILIHAN, ANDA BOLEH MERUJUK DI BAHAGIAN ZINE.

Saturday, 14 January 2012

CERITA CINTA AKAK DENGAN ABAM MANIS


Hai abam-abam dan akak-akak. Korang duduk elok-elok, ambil posisi ghairah-ghairah okay! Akak tahu korang mesti suka baca love-love story yer dak? Meh, akak nak story-story sikit masa abam manis akak tackle akak sebelum we’ all kahwin. Auw! Malu pula nak buka memori daun pisang akak dengan abam manis ini.

Okay-okay, sebenarnya akak bukan suka sangat dengan abam manis akak ini. orang kampung gelar dia samseng taik kohceng. Tapi akak gelar dia special sikit, samseng taik aummm! Harimau gitew. Hari-hari mahu. Auw! Abam manis akak ini kalau tak jalan angkat kolar baju, bukan abam manis akak latew. kalau tak jalan terkangkang-kangkang, bukan abam manis akak latew. Kalau tak melepak kat warung pak kasim hujung kampung tu, bukan abam manis akakkkk latew. Nak pendekkan cerita, semualah ciri-ciri samseng ada dekat dia. Cukup pakej!

Tapi walaupun dia samseng taik aum! Ada banyak juga perangai dia yang akak sukew. Yang paling menarik tertarik  kau memang debom, walaupun dia potpet-potpet dekat warung pak kasim itu, bila masuk waktu solat, dialah orang pertama yang pergi masjid. Solat berjemaah gitew. Kekadang itu, dia jadi bilal. Sejuk perut mak mentua akak masa mengandungkan dia tau. Tapi panas jugek perut mak mentua akak masa dia asyik melepak dekat warung pak kasim itu .

Alamak! Panjang pula introduction akak. Wah! akak speaking gitew. Kelassssss kau akak manis! Okay-okay, akak straight to the centre point okay.  Abam manis akak ini kerja dia cuma penoreh getah dekat kebun mak dia. Pagi-pagi pergi menoreh, petang sampai ke malam menoreh dekat warung pak kasim tu. Itu saja kerja dia hari-hari. Memang tak boleh nak dibuat lakilah masa itu. nak katakan gelap masa depan tak jugek, tapi nak kelabu-kelabu jugeklah.

Ada suatu petang itu, masa akak lalu warung pak kasim denganLisa Surihani, BFFAEA akak, Best Friend Forever And Ever After gitew. Abam manis akak ini berlari dekat akak, bila dia terconggak depan akak, dia renung mata akak dalam-dalam, dalam-dalam dan dalam lagi sampai juling. Dia kata “Neolofa, sudikah dikau menjadi surirumah tanggaku?” sambil dia melutut depan akak tau! Akak apa lagi, terkejut arnablah. Comellkan akak terkejut arnab. Kemudian dia berdiri, akak renung mata dia dalam-dalam, dalam-dalam dan dalam lagi sampai juling macam dia tadi. Akak kata “no way man! You’re not my type dudeee!” sambil jari akak menari ‘no, no, no’. terus dia berpaling, lari meninggalkan akak sampai menangis. Huh! Baru gertak sikit da nangis serupe ponden!

*toleh kiri, toleh kanan.

Sebenarnya, yang akak cerita tadi itu. yang akak kata kat abam manis itu ‘not my taste’ dan dia menangis itu sebenarnya akak reka saja. Hik hik hik. Jangan marah yer. Okay, akak sambung. Bila abam manis lamar akak depan warung pak kasim. huh! apa kelas propose akak depan warung pak kasim. kalau hotel 5 stars gitew, akak on the spotlight akak terima tau! Akak kata kat dia “aku tak nak kahwin dengan penoreh getah, aku nak kahwin dengan tauke getah. Aku tak nak anak aku susah macam mak ayah dia nanti.” Gitu tau akak kata dengan abam manis akak, kemudian dia renung lagi dalam-dalam, dalam-dalam dan dalam lagi sampai juling kali ke-dua. Dia kata dekat akak “baiklah!” kemudian dia pergi tinggalkan akak.
Seminggu selepas kejadian ngeri itu, akak dapat tawaran sambung belajar dekat sabah. Universiti Malaysia Sabah gitew. Akak dapat tawaran pertanian selama 4 tahun. Kejap-kejap, akak nak sedia tisu.  Akak sebenarnya dari keluarga susah. Masa akak nak sambung belajar dekat UMS itu, abah akak gadai tanak seekar untuk perbelanjaan akak belajar. Isk, isk, sedih pula ingat jasa baik mak dan abah akak. Selama 4 tahun akak tak balik kampung tau. Raya pun diperantauan, sedih sesangatlah hidup akak. Masa akak belajar dulu, akak janji dekat diri akak. Lepas habis belajar, akak nak kerja dekat kampung. Nak majukan kampung akak gitew.

Selepas akak habis belajar, akak terus balik kampung. takde masa akak nak join the club kawan-kawan akak nak berjoli-jola dekat sabah itu. waste my time gitew. Masa akak masuk kawasan kampung akak, akak terkejut arnab lagi tau. Kampung akak sudah maju gitew. Kalau dulu kampung akak ini penuh dengan semak samun saja, sekarang penuh dengan pokok getah. Kalau dulu jalan dekat kampung akak ini tanah merah, sekarang sudah tukar jalan tar. Selama akak dekat sabah, mak akak tak pernah pula cerita perubahan ini. pandai mak akak berahsia you!

Akak sesampai saja dekat rumah, ada khemah kena pasang depan rumah akak. Akak pun happy sesangatlah, ingatkan mak abah akak buat kenduri kesyukurang sambut kepulangan akak. Rupanya, abam dan akak nak tahu, Mak abah akak buat kenduri pertunangan untuk akak. Nak meletup jantung akak macam gunung berapi masa tu tau. Akak pula, tak boleh buat apa. Akak terpaksa redha saja, nak jaga air muka mak abah akak. Tapi dalam hati akak, akak nak bunuh-bunuh saja laki yang pinang akak ini. sudah tu, sebulan lagi kami akan dinikahkan. Masa itu, akak rasa jantung akak bukan macam nak meletup lagi. Memang terputus segala salur darah jantung akak da.

Sepanjang pertunangan akak mongok masam muka. Habis berkedut muka akak masa itu tau. Ye la, akak ini baru habis belajar, kerja pun belum ada. tup-tup kena suruh kahwin, takkan hangit itu. seminggu selepas akak bertunang, tunang akak datang rumah. Rupanya abam manis akak, si samseng taik aum! Itu yang pinang akak. Akak apa lagi, akak ambil parang dekat dapur. Akak kejar dia keliling rumah sebab dialah akak kena paksa kahwin. Nasib baik ada abah akak tenangkan akak, kalau tak memang bercerailah badan dan kepala dia tau.

Sesudah akak tenang, dia datang dekat akak. Dia kata, dulu akak tolak dia sebab dia Cuma penoreh getah, akak nak tauke getah dan sekarang dia sudah jadi tauke getah, masa depan anak-anak nanti terjamin sudah. Jadi, takde alasan untuk akak tolak dia lagi. Akak terdiam tau, akak tak sangka pula pokok-pokok getah dekat kampung ini dia punya. Dalam masa 4 tahun dia boleh majukan kampung ini, bangga pula akak dapat laki usahawan muda gitew. Kemudian itu, akak tersipu-sipu, akak Tanya dia lagi, macamna dia boleh maju. Dia kata dia ambil penolakan akak sebagai semangat dan dia nak buktikan pada akak yang dia boleh berjaya. Auw! Tetiba akak rasa jatuh hati tahu masa itu.

Kemudian dia tiba-tiba melutut depan akak, dia hulurkan bunga orkid yang akak rasa dia kutip dari pasu bunga mak akak kat tepi tangga itu. dia kata dekat akak “neolofa, sudikan sekali lagi kamu menjadi surirumah tanggaku?” dan akak apa lagi, tersenyum-senyum, ambil bunga orkid dari tangan dia, dan akak lari pergi ke pintu rumah. Dekat pintu rumah itu, akak tengok dia sambil tersenyum-senyum malu, akak kata ‘I do’

Hah, penat pula akak bercerita ini. macam begitulah cerita cinta akak dengan abam manis akak. Takdelah hebat sangat macam laila dan majnun. Tapi yang akak nak kongsi ini sebab abam manis akak sanggup ambil rejection akak itu sebagai semangat dia nak Berjaya. Hah, bagi abam-abam dan akak-akak yang baru putus cinta itu. korang janganlah sedih sangat, jadi macam abam manis akak okay. Okaylah, abam manis akak da panggil akak itu. malam ini malam jumaat, faham-faham lerrr. Nak ambil pahala katakan. Dada, didi, dudu!

11 comments

tetiap malam pn malam jumaat..

wahaha..

hehehe.. kelakar tullah..
lady rs mcm lady baca penulisan dalam majalah ujang gitew..

13:31

apakah...apakah...apakah..apakah..

masalahnya adik2.. kami2 ni kalau dah putus mmg takmau sambung2 dah.. susah.. sebab kadang2 putus ada orang lain bukan sebab miskin.. gehahahhaa

kisah benar?
wahh...

selain abam yg ambik penolakkan as semangat.. aku ada nampak 1 lg benda yg menarik perhatian..

"4 tahun x balik"

T__T kalau aku la, tilam aku dah boleh perah kot sebab tiap malam air mata membanjiri..*yeah, aku..mama boy..haha

wahhh mata duhitan gitew,,nak yang taukeh aje...ye

hahahaha...lawak2..

best...



h,nila abam manis taik aum da kaya,terus jawab "i do" ye...ish,ish,ish...

22:45

kelasss akak~

i like

dill.

akak memang glammm...

auummmm

;-)P

orlando comot
11:57

ahaks

akak2 haha

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...